ur ett annat perspektiv

Time for dragons !

Kategori: fantasi... eller ?

It´s time foooor DRAKAR! Okej så vem älskar inte drakar ? Nu blir det mycket Svengelska märkte jag lite i efterhand sådär men vi kör på ändå ! ^^  jag tycker iaf dom är skit coola och vem har sagt att dom bara är fantasi djur, okej a det är många men hur coolt skulle det inte vara att ha sin egen drake ? Jag skulle verkligen inte säga nej till det iaf. Så lite tro får man ha, nothing is impossible if you just Believe, right ? ;) Så keep on believing (stavning ? )
 
(såå söt!)

sooo .. anyway här har ni :)
Vi kan ju börja med att gå tillbaka lite i tiden, dom flesta kulturer har en drake men den mest kända som dom flesta känner till är från Kinesiska kulturen. Så vi kan börja där.

 

Den kinesiska kulturen -
Den kinesiska historikern Chang Qu beskrev år 300 f kr fossiler som just drakben. Fossiler från tex tyrannosaurus kan även påminna om drakar.
Kinas drakar är lyckobringande och symboliserar makt, de ingick i kejsarens sigill.
Den kinesiska draken eller, efter det rikskinesiska uttalet, lóng, (traditionell kinesiska:龍?, förenklad kinesiskt龙?, pinyin: lóng), på många sätt en helt annat varelse än en västerländsk drake, är ett djur i kinesisk mytologi, religion och kultur som också återfinns i angränsande länder och därför ibland kallas orientalisk drake.

Den kinesiska draken är inte som de västerländska (med vilka de troligen inte alls är besläktade), som oftast ses som eldsprutande vidunder utan är vanligen förknippad med vatten och står för makt, vishet, fred och harmoni.

(text lånad från wikipedia)


 

 
Nordiska drakar -
Drakarna var också en viktig del i vikingarnas historia, som ni kanske känner igen från "draktränaren".
Asken Yggdrasil, som höll både gudarnas och människarnas världar i sina grenar, hade tre rötter som drack från varsin källa. På botten av dessa källor, Hvergelmer, satt draken nidhögg och gnagde på en rot. Så småningom skulle nidhögg komma att bita igenom träet, och då ge Yggdrasil slagsida. Detta var inledningen på den stora katastrof som kallades Ragnarök.

Under vikingatiden dyker draken upp som dekoration på tex runstenar och träsniderier. Ibland dekorerade man fören på sina skepp med ett djurhuvud tex. ett drakhuvud.

Lite olika drakar inom olika kulturer - mer bilder mindre text ^^

I persisk mytologi har vi en trehuvud en
- Ahzi Dahaka


Den här krabaten har vi berättelser av från England, Tyskland och Frankrike -
Basilisken

Här har vi en som kommer ifrån Tyskland, England och Österrike -
Dragonetten


I den Grekiska mytologin hittar vi -
Hydran


Från svenska mytologin har vi -
Lindormen


I storbritatien finns denna -
Wyrmen

Från Frankrike -
WyvernTänkt att skriva mer ikväll men tiden drar bara iväg och måste komma in i min egen lilla drömvärld på kudden min. Får skriva resten imorn så detta får bli Del 1.
Så.. Stay tuned för Del 2.
night night
:)
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: